woensdag 4 november 2009

VVD-Kamerlid wil recht op zelfverdediging uitbreiden

De VVD vindt dat iemand die zichzelf verdedigt tegen een overvaller of inbreker niet gestraft zou moeten worden. Het voorstel van de VVD is om het recht op zelfverdediging uit te breiden. Een burger mag nu een inbreker of overvaller alleen een klap uitdelen als hij er eerst een zelf gekregen heeft.
VVD Kamerlid Fred Teeven, die zelf lang als officier van justitie werkte, gaf 2 jaar terug al aan dat hij het recht op noodweer wilde uitbreiden. Tijdens het debat over de begroting van de Justitie afgelopen woensdagochtend (4 november) beloofde hij deze week nog zijn wetsvoorstel in te dienen.
Mensen die geweld en agressie gebruiken tegen iemand die zich onrechtmatig in je winkel of huis bevindt, worden nu nog automatisch aangemerkt als verdachten. Dat levert soms tot belachelijke situaties, zoals een jongen van 17 die werd aangeklaagd voor geweldpleging toen hij een inbreker in bedwang hield wachtende op de politie.
Wordt het wetsvoorstel van Teeven aangenomen, dan moet een burger zich ook al kunnen verdedigen bij dreiging van geweld en agressie. In dit geval zal de overheid moeten aantonen dat iemand over de schreef is gegaan toen hij zichzelf verdedigde en niet de burger zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten