vrijdag 6 november 2009

Strafvermindering voor moordenaar met ‘agressie-gen’

In Trieste, Italie gaf een rechter en Algerijnse moordenaar strafvermindering, omdat hij een gen dat agressief gedrag zou veroorzaken draagt.
Abdelmalek Bayout bekende in 2007 dat hij een man meerdere malen met een mes had gestoken en hem uiteindelijk had vermoord. De man had hem beledigd waarna de Algerijn tot zijn daad gekomen zou zijn. Hij werd vervolgens veroordeeld voor negen jaar en 2 maanden gevangenis.
De Algerijn heeft een jaar strafvermindering gekregen van rechter Pier Valerio Reinotti van het hooggerechtshof in Trieste omdat hij zou beschikken over een gen dat agressie veroorzaakt.
Uit een wetenschappelijk onderzoek bleek dat een specifieke mutatie van het gen monoamine oxidase A (MAOA-L) tot een beperkte productie van bepaalde hersenstoffen leidt. Vooral jonge mannen met het genvariant blijken vaker agressieve aanleg te hebben, vooral wanneer ze in een gewelddadige omgeving opgroeien.
De Italiaanse rechter gebruikte dit onderzoek om tot zijn conclusie voor stafvermindering te komen, de wetenschappers die tot de betreffende conclusies kwamen zijn het echter niet eens met de rechter om strafvermindering te geven naar aanleiding van hun onderzoek.
Volgens de onderzoekers blijkt uit tweelingenstudies dat gewelddadig gedrag en genen nooit gelinkt kunnen worden aan elkaar. Volgens Terrie Moffit van Duke University “Neemt onze eigen verantwoordelijkheid voor de keuzes die we maken, niet af door wat we weten over familiehistorie en genen”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten