maandag 2 november 2009

Burgers worden te weinig bij aanpakken agressie en misdaad betrokken

De overheid ziet nog steeds af van het betrekken van burgers bij het aanpakken van overlast, agressie en misdaad. Dat blijkt uit een enquête die uitgevoerd werd onder 500 mensen uit de Nederlandse bevolking, waarin de ruime meerderheid (86%) tot deze conclusie kwamen.

Binnen deze meerderheid zijn de opvattingen over de opstelling van de overheid echter erg verschillend. Meer vrouwen (59%), mensen uit huishoudens van drie of meer personen (60%) en mensen tussen de 16 en 24 jaar (63%) vinden dat ze onvoldoende hiertoe door de overheid in staat worden gesteld dan van mensen boven de 50 jaar.

Met 82 procent vind een ruime meerderheid dat burgers zelf ook een verantwoordelijkheid hebben bij het aanpakken van crimineel en agressief gedrag en overlast. Dit percentage was nog hoger in begin 2008, namelijk 86 procent. “Op de vraag of mensen zelf verantwoordelijkheid durven te nemen bij het aanpakken van crimineel gedrag, agressie en overlast, gaf 72 procent aan dat dit sterk van de omstandigheden afhangt,” aldus de onderzoekers.
Volgens de enquête hebben mensen het meeste last van vernielingen en andere soorten vandalisme in hun buurt of wijk. Daarom moeten deze zaken volgens de ondervraagden dan ook voorrang krijgen bij de bestrijding. De daarop volgende ergernissen komen door overlast door jeugd en verkeer.
Deze enquête werd gehouden in verband met de prijsuitreiking van de mr. Gonsalves nationale innovatieprijs voor de rechtshandhaving, die dit jaar in het teken van de aanpak van geweld tegen gezagsdragers en de zogeheten korte lontjescriminaliteit staat. De prijs werd gisteren door minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin uitgereikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten